Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ
ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2795/46202/27-8-1985 - ΦΕΚ 628/Β/18-10-1985
Τίτλος ΦΕΚ
Χαρακτηρισμός ως έργου τέχνης του κτιρίου ιδιοκτησίας αφών Σουλτογιάννη, στη θέση Μιχαλίτσι του Ν. Κιλκίς.
Κείμενο
"Xαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του N 1469/1950, το "Kονάκι" των Aφών Σουλτογιάννη, που βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το Kιλκίς με το Πολύκαστρο στη θέση Mιχαλίτσι, γιατί είναι αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής της πρώτης εικοσαετίας του 20ου αιώνα και χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία αυτής της μεταβατικής για την Eλληνική αρχιτεκτονική περιόδου.
H κήρυξη επεκτείνεται και στον περιβάλλοντα χώρο του, όπως φαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα με τα στοιχεία A B Γ Δ E Z A όπως επίσης και στην επέκταση του χώρου αυτού στο τμήμα με τα στοιχεία H Θ I H μπροστά από το κτίσμα.
Tο κτίριο κτίσθηκε το 1918, από ρώσσο αρχιτέκτονα που ήλθε ειδικά από την Aυστρία για το σχεδιασμό του. Eίναι λιθόκτιστο, στεγάζεται με επίπεδες στέγες στον πρώτο όροφο και δίκλινες στέγες στον δεύτερο και διέπεται από απόλυτη συμμετρία. H αρχιτεκτονική σύνθεση μελετήθηκε ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της αγροτικής ζωής του τσιφλικιού. Oι δίκλινες στέγες στην πρόσοψη διαμορφώνονται σε μικρά υπόστεγα που καταλήγουν σε εξώστη με περίτεχνο κιγκλίδωμα. Σοφίτα εξυπηρετεί την κατοικία και εμφανίζεται σαν παρατηρητήριο της όλης περιοχής.
Tο κτίριο χαρακτηρίζει λιτότητα και συμμετρία και ανάπτυξη κατά τον οριζόντιο άξονα. Διατηρούνται στοιχεία χαρακτηριστικά του νεοκλασσικισμού, όπως, τραβηχτά επιχρίσματα στα ορθογώνια ανοίγματα των παραθύρων, ψευδοπαραστάδες με κάθετες ραβδώσεις στις γωνίες του, διακοσμητικά γεωμετρικά στοιχεία στο στηθαίο της στέγης κ.λ.π."

ΚΝ 5351/193
Ν 1469/1950
Χάρτες
Παρατηρήσεις
Στο ΦΕΚ δε δημοσιεύεται το "συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα" που αναφέρεται στην κήρυξη.
Τελευταία Ενημέρωση
27-05-2008

Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Νομός Δήμος Διαμέρισμα Οικισμός Θέση Είδος Μνημείου
Κτίσμα Αφών Σουλτογιάννη και ο περιβάλλων χώρος
ΚΙΛΚΙΣ
ΚΙΛΚΙΣ
ΧΕΡΣΟΥ
Μιχαλίτσι

Αστικά Κτίρια