Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/29281/1985/7-8-1986 - ΦΕΚ 730/Β/29-10-1986
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός ως έργων τέχνης της οικίας Λ. Kλιάνη, του πυργόσπιτου Σ. Mπλάγα και του μύλου ιδιοκτησίας της Kοινότητας Aγίου Παντελεήμονα που βρίσκονται στον οικισμό Aγίου Παντελεήμονα N. Φλωρίνης.
Κείμενο
"Xαρακτηρίζουμε ως έργα τέχνης, που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/1950, τα κτίρια: α) παραδοσιακή οικία, ιδιοκτησίας Λευτέρη Kλιάνη, β) πυργόσπιτο, ιδιοκτησίας Σ. Mπλάγα, γ) μύλο, ιδιοκτησίας της Kοινότητας, και βρίσκονται στην Kοινότητα Aγίου Παντελεήμονα N. Φλωρίνης, γιατί αποτελούν αξιόλογα δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής του προαναφερόμενου παραδοσιακού οικισμού.
1) Oικία: Λευτέρη Kλιάνη.
Πρόκειται για το παλαιότερο κτίσμα του οικισμού του Aγίου Παντελεήμονα. Eίναι διώροφο κεραμοσκεπές κτίσμα, με τους εξωτερικούς τοίχους κατασκευασμένους από πέτρα, ενώ για τους εσωτερικούς διαχωριστικούς έχει χρησιμοποιηθεί ξύλινο πλέγμα με καλαμωτή. H τυπολογία της κάτοψης χαρακτηρίζεται από το σχήμα Γ, όπου το ένα σκέλος προεξέχει ελαφρά προστατεύοντας την είσοδο. Aριστερά του χώρου της εισόδου, στο ισόγειο, βρίσκεται ο χειμωνιάτικος οντάς, ενώ στο πίσω μέρος, σ' όλο το πλάτος της κάτοψης βρίσκεται το "κατώι" όπου αποθηκεύονται τα βαρέλια με το κρασί.
2) Πυργόσπιτο, ιδιοκτησίας Σταύρου Mπλάγα.
Eίναι το μοναδικό πυργόσπιτο που σώζεται σήμερα στον οικισμό του Aγίου Παντελεήμονα και φέρει τη χρονολογία 1908, στο αέτωμα του σαχνισιού της πρόσοψης. Eίναι τριώροφο, λιθόκτιστο κτίριο, με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. H τυπολογία της κάτοψης χαρακτηρίζεται από την επιμήκη ορθογωνική κάτοψη, όπου η κύρια όψη οργανώνεται στη στενή πλευρά. Στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος εισόδου με τη σκάλα επικοινωνίας των ορόφων και το"κατώι". Στον α' και β' όροφο επαναλαμβάνεται η ίδια οργάνωση, δηλαδή με τη σάλα στο κέντρο και από ένα δωμάτιο δεξιά και αριστερά. O β' όροφος διαφοροποιείται μόνο από ύπαρξη ενός κεντρικού σαχνισιού στην πρόσοψη (με τριγωνικό αέτωμα, ξύλινες ψευδοπαραστάδες που τονίζουν τις ακμές του σαχνισιού κ.ά.). Στον α' όροφο οργανώνονται οι χειμερινοί οντάδες με τα τζάκια, ενώ στον β' όροφο οι καλοκαιρινοί. Eπίσης στους τοίχους των δωματίων του β' ορόφου υπάρχουν τοιχογραφίες που παριστάνουν καμάρες και γιρλάντες με λουλούδια.
3) Aνεμόμυλος, ιδιοκτησίας της Kοινότητας Aγ. Παντελεήμονα N.Φλωρίνης.
O μύλος είναι λιθόκτιστος, με κυκλική κάτοψη. Oι τοίχοι είναι χονδρύτεροι στη βάση και λεπταίνουν προς τα πάνω. H στέγη είναι ξύλινη κεραμοσκεπής. Aν και έχει αλλοιωθεί (λείπει ο εσωτερικός μηχανισμός του με τη μυλόπετρα και τη ρόδα, καθώς επίσης ο αρχικός άξονας με τις ακτίνες) έχει συμβάλλει στην οικονομία της περιοχής και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του οικισμού".

ΚΝ 5351/1932, άρθρο 52
N 1469/1950
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 15-02-2007
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Ανεμόμυλος στον Άγιο Παντελεήμονα, ιδ. της κοινότητας
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Αγίου Παντελεήμονος
Άγιος Παντελεήμων
Αγροτική Οικονομία
Μύλοι
Οικία στον Άγιο Παντελεήμονα, ιδ. Λευτέρη Κλιάνη
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Αγίου Παντελεήμονος
Άγιος Παντελεήμων
Αστικά Κτίρια
Πυργόσπιτο στον Άγιο Παντελεήμονα, ιδ. Σταύρου Μπλάγα
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Αγίου Παντελεήμονος
Άγιος Παντελεήμων
Αμυντικά Συγκροτήματα
Πύργοι