Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/43539/2118/27-8-1984 - ΦΕΚ 725/Β/11-10-1984
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός ως έργου τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με το Ν. 1469/50 του κτιρίου στις οδούς Χατζημαλούση και Μίγγα, ιδιοκτησίας Εταιρίας Ι. Μπουτάρη, στη Νάουσα Ημαθίας.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με το Ν.1469/1950, το κτίριο στην γωνία των οδών Χατζημαλούση και Μίγγα στη Νάουσα Ημαθίας, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ι.Μπουτάρη, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, γιατί πρόκειται για πολύ αξιόλογη αρχιτεκτονικά παλιά βιοτεχνική - βιομηχανική εγκατάσταση οινοποιίας του 1908.Πρόκειται για διώροφο κτίριο του οποίου το ισόγειο χρησιμεύει για αποθηκευτικός χώρος (βαρελιών) . Στον όροφο ανεβαίνει κανείς από μια ξύλινη σκάλα τριπλής κατεύθυνσης, και βρίσκει ένα χώρο μαγειρείου, ένα βοηθητικό χώρο και δύο δωμάτια.
Στο μικρότερο από αυτά υπάρχει κτιστό τζάκι με διπλή κορνίζα, ανάγλυφο ταμπλά και διακοσμητική ροζέτα στο κέντρο. Εξωτερικά και από την πλευρά της οδού Χατζημαλούση, στο ισόγειο υπάρχει ένα εξαιρετικής τέχνης λιθόκτιστο θύρωμα, με τοξωτό φεγγίτη και πλαισίωση με παραστάδες.
Η πόρτα είναι σιδερένια ενισχυμένη με λάμες που σχηματίζουν ορθογώνιους ταμπλάδες και ρόμβους. Στο κέντρο ακριβώς του κτιρίου βγαίνει κτιστό μπαλκόνι που πλαισιώνεται από δύο παράθυρα και στην ποδιά του παραθύρου υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή με το έτος ανέγερσης του κτιρίου.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν την έννοια του έργου τέχνης ". Ν. 5351/1932, άρθρο 52
Ν. 1469/1950.
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 08-01-2008
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Κτίριο στην οδό Χατζημαλούση και Μίγγα
ΗΜΑΘΙΑΣ
ΝΑΟΥΣΑΣ
ΝΑΟΥΣΑΣ
Νάουσας
Νάουσα
Βιοτεχνία / Βιομηχανία