Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1675/46079/2-8-1980 - ΦΕΚ 795/Β/22-8-1980
Τίτλος ΦΕΚ Περί χαρακτηρισμών ως έργων τέχνης κτιρίων στην πόλη των Χανίων Κρήτης.
Κείμενο
Χαρακτηρίζουμε ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία και ως ιστορικά κτίρια τα παρακάτω οικοδομήματα της πόλεως των Χανίων, γιατί αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, όπως αυτή αναπτύχθηκε έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης στα τέλη της τουρκικής κατοχής και στα πρώτα ελεύθερα βήματα του τόπου. Τα κτήρια αυτά είναι τα εξής:
1. Ο Ιταλικός Στρατώνας (Στρατόπεδο Τζομπανάκη), ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου (Δήμου Χανίων) : είναι το πρώτο έξω από τα τείχη δημόσιο κτίριο των Χανίων και επηρέασε σημαντικά τη διαμόρφωση του πολεοδομικού της σχεδίου. Κτισμένο στα 1884, χαρακτηρίζεται από λιτότητα και συμμετρία και μορφολογικά αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτήρια της πόλεως.
2. Το Κοινωφελές Ταμείο (Αγροτική Τράπεζα), ιδιοκτησίας Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, στην οδό Τζανακάκη 80. Είναι ένα διώροφο νεοκλασσικό κτήριο που χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία. Η είσοδός του τονίζεται από διπλές παραστάδες, ο δε εξώστης, στον ίδιο άξονα, τονισμένος από παραστάδες και ιωνικούς κίονες, φέρει μαρμάρινο μπαλκόνι που στηρίζεται σε 4 επίσης μαρμάρινα φουρούσια και έχει κιγκλίδωμα από ελατό σίδηρο. Ο κατακόρυφος αυτός άξονας απολήγει σε αέτωμα. Διακοσμητικές ταινίες, γείσο, θριγκός και ακροκέραμα συμπληρώνουν την διακόσμηση του κτηρίου.
3. Το Ρολόϊ του Κήπου, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Δημοτικού Κήπου και κτίστηκε στα 1924-27 (ιδιοκτησίας Δήμου Χανίων). Έχει τριμερή διάρθρωση: βάση, κορμό, του οποίου οι πλευρές συγκλίνουν προς τα επάνω και στέψη που διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο. για το κτίσιμό του χρησιμοποιήθηκαν καντουνάδες από τα λατομεία Λενταριανών και Χαλέπας και ποταμίσια άμμος.
4. Το σπίτι του βουλευτή Χαραλάμπου Πωλογιώργη (Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής Νομού Χανίων) οδός Βασ. Γεωργίου (Ηρώων Πολυτεχνείου) 11, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου. Είναι ένα αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του αιώνα. Ο κυβικός όγκος του κτίσματος ελαφρώνει στο ισόγειο με την αφαίρεση ενός τμήματος για τη δημιουργία σκεπαστού εξώστη μπροστά στην κύρια είσοδο. Στο ισόγειο επίσης πόρτες και παράθυρα περιβάλλονται από διακοσμητικές παραστάδες και φέρουν θριγκό και γείσο. Το κτίριο διακρίνεται για τη συμμετρία των μορφολογικών του στοιχείων.
5. Το Δεσποτικό, ιδιοκτησίας Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, οδός Δημοκρατίας (Βασ. Κων/νου) αρ. 72. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα. Διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα και παρουσιάζει έντονα νεοκλασσικά χαρακτηριστικά, καθώς και στοιχεία δανεισμένα από ξένα πρότυπα. Έχει τη μορφή Πύργου με ενδιαφέρουσα διαμόρφωση της κυκλικής σκεπαστής βεράντας που περιβάλλεται από ιωνικούς κίονες.
6. Το Ιστορικό Αρχείο, στην οδό Σφακιανάκη, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου. Είναι διώροφο κτήριο εκλεκτικιστικής μορφολογίας των αρχών του αιώνα. Ο κυβικός όγκος του κτηρίου στολίζεται από διακοσμητικές γύψινες παραστάσεις με λουλούδια και δράκοντες, ενώ οι εξωτερικές επιφάνειές του φέρουν διακοσμητικά περιζώματα και γωνιακές παραστάδες.
7. Το σπίτι του βουλευτή (και) γερουσιαστή Νικολάου Μπιστολάκη, στην οδό Νεάρχου αρ. 23, ιδιοκτησίας Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης. Είναι ένα διώροφο νεοκλασσικό κτήριο με τονισμένο ιδιαίτερα τον άξονα κυρίας εισόδου εξώστη, ο οποίος προβάλλει και ξεχωρίζει από τον κυβικό όγκο του κτιρίου και έχει δύο ιωνικούς κίονες στην είσοδο και παραστάδες με χαμηλωμένο τόξο στον στεγασμένο εξώστη. Τα ανοίγματα του ισογείου κοσμούνται από παραστάδες με θριγκό και του ορόφου από πλαίσια. Το κτήριο καταλήγει σε διακοσμητικές ταινίες και γείσο.
8. Το Βενιζέλειο Ωδείο, στην οδό Νικ. Φωκά αρ. 3, ιδιοκτησίας Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών. Το κτήριο κτίστηκε στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 20. αΙ. Με δαπάνες της Ελενας Βενιζέλου και υπήρξε ονομαστό για τη θαυμάσια ακουστική της αίθουσας συναυλιών.
9. Το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία Ελευθ. Βενιζέλου στη Χαλέπα. Κτίστηκε στον τύπο της βίλλας από τον πατέρα του Ελευθ. Βενιζέλου Κυριάκο στα 1880. Δανείζεται μορφολογικά στοιχεία δυτικής προελεύσεως. Στα 1927 ανακαινίστηκε το σπίτι από τον Ελευθ. Βενιζέλο.
10. Το Παλάτι, στην Πλατ. Ελευθ. Βενιζέλου και Φραγκοκαστελλίου, ιδιοκτησίας Θεμ. Μητσοτάκη. Είναι ένα αξιόλογο νεοκλασσικό κτήριο του 1882 που χαρακτηρίζεται από λιτότητα και συμμετρία. Τα ανοίγματα έχουν τονισμένα πλαίσια και μικτό γείσο, ενώ διακοσμητικές ταινίες, κόγχες, γείσο και στηθαίο με γλάστρες συμπληρώνουν τη διακόσμηση του κτηρίου. Οι εξωτερικές επενδύσεις της θύρας εισόδου είναι από πεντελικό μάρμαρο.
11. Οικία Πέτρου Μαρκαντωνάκη, στην πλατεία Καγιαλέ, ιδιοκτησίας Κληρονόμων Πέτρου Μαρκαντωνάκη. Χαρακτηριστικό κτίριο της πόλης των Χανίων και της Χαλέπας κτίστηκε στα 1883 και παρουσιάζει, νεοκλασσικά και δυτικής επιρροής στοιχεία τοποθετημένα με συμμετρία. Έχει κάτοψη σε σχήμα Π με τα άκρα διαμορφωμένα σε τύπο πυργίσκων.
12. Το Ελληνικό Προξενείο, στην οδό Ελευθ. Βενιζέλου 113, ιδιοκτησίας Μιχ. Καρδαμάκη. Βρίσκεται απέναντι από το διατηρητέο σπίτι της Φαιναρέτης Μητσοτάκη στη Χαλέπα. Κτίστηκε στα τέλη της τουρκικής κατοχής. Έχει έντονα νεοκλασσικά στοιχεία τοποθετημένα με συμμετρία. Τα ανοίγματα του ισογείου έχουν τοξωτά υπέρθυρα και του ορόφου πλαίσια με τοξωτή διαμόρφωση. Ο πυλώνας του κήπου έχει κτιστεί σύμφωνα με τα πρότυπα της ώριμης αναγέννησης.
13. Το σπίτι του ναυτικού πράκτορα Βαλέριου Καλούτση στην οδό Δαγκλή 22 στη Χαλέπα, ιδιοκτησίας Βαλερίου και Γεωργίου Καλούτση. Αξιόλογο νεοκλασσικό κτήριο χαρακτηρίζεται από τη συμμετρική διάταξη των μορφολογικών του στοιχείων. Έχει διακοσμητικά πλαίσια στα ανοίγματα, ταινίες, γείσο, ακροκέραμα, εμφανεί λαξευμένους δόμους στις γωνίες, στηθαίο με κολονάκια στον εξώστη του ορόφου του οποίου το μεσαίο άνοιγμα πλαισιώνουν πήλινα αγάλματα.
14. Το σπίτι του βουλευτή Γερουσιαστή Μανούσου Κούνδουρου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου (Βασιλ. Γεωργίου) αριθ. 42, ιδιοκτησίας κληρονόμων Μανούσου Κούνδουρου. Είναι ένα πολύ αξιόλογο νεοκλασσικό κτήριο με ιδιαίτερα τονισμένο τον κεντρικό άξονα της πρόσοψής του: έχει στο ισόγειο παραστάδες και δωρικούς κίονες που φέρουν επιστύλιο και ζωφόρο με τρίγλυφα και μετόπες, ενώ στον όροφο παραστάδες και ιωνικούς κίονες φέρουν επιστύλιο και ανάγλυφη ζωφόρο. Ο κεντρικός άξονας απολήγει σε αέτωμα. Τονισμένα πλαίσια στα ανοίγματα του ορόφου, διακοσμητικές ταινίες, γείσο και ακροκέραμα συμπληρώνουν τη διακόσμηση του κτιρίου.
15. Το σπίτι του δικηγόρου και βουλευτή Αντώνη Κατζουράκη, στην οδό Νεάρχου 14, ιδιοκτησίας οικογενείας Κλεάρχου Μαρκαντωνάκη. Είναι ένα πολύ αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο που σαν κύριο χαρακτηριστικό του έχει τη συμμετρία. Η βάση του είναι κατασκευασμένη από γυμνή πελεκητή πέτρα, ενώ ο κεντρικός άξονας τονίζεται με τους πεσσούς που δημιουργούν είδος προπύλου στο ισόγειο, με τον εξώστη στον όροφο και με το αέτωμα της στέγης. Τα παράθυρα φέρνουν τονισμένα διακοσμητικά πλαίσια με γείσο στο ισόγειο και αέτωμα στον όροφο, ενώ οι γωνίες του κτιρίου δημιουργούν αντίστοιχα εμφανή λιθοδομή και παραστάδες.
16. Το σπίτι του εμπόρου Παναγιώτη Μουζουράκη, οδός Νεάρχου αρ. 31, ιδιοκτησίας Αικ. Παπαγεωργίου και Γρηγ. Μανούσακα. Είναι ένα αξιολογότατο νεοκλασσικό κτήριο με ποικιλομορφία διακοσμητικών και μορφολογικών στοιχείων, εμπνευσμένο από αθηναϊκά πρότυπα. Ο κεντρικός άξονας στην πρόσοψη είναι τονισμένος, δημιουργεί δε είδος προπύλου με ιωνικούς κίονες στο ισόγειο και εξώστη με στηθαίο και νεοκλασσικά κολονάκια στον όροφο. Οριζόντιες γραμμές χαραγμένες στο επίχρισμα, διακοσμητικά πλαίσια στα ανοίγματα, ταινίες, παραστάδες στις γωνίες, γείσο και ακροκέραμα στη στέψη, αέτωμα στη θύρα του εξώστη κ.ο.κ. συμπληρώνουν την διακόσμηση του κτηρίου. Εσωτερικά το κτίριο έχει ζωγραφιστά ταβάνια και γύψινα διακοσμητικά.
17. Το σπίτι του χρυσοχόου Ανίκητου Γαροφαλλάκη στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης17, στη Νέα Χώρα, έξω από τα δυτικά τείχη της παλιάς πόλης, ιδιοκτησίας Γαροφαλλάκη. διώροφο κεραμοσκέπαστο κτήριο με τοξωτά ανοίγματα στο ισόγειο και ορθογωνικά στον όροφο, η γωνία του οποίου σχηματίζει κυκλικό εξώστη, με κορινθιακή τοξοστοιχία και πυργοειδή απόληξη.
18. Το Σπίτι του βουλευτή Κων/νου Φούμη, στην Πλατεία Δικαστηρίων, ιδιοκτησίας Μιχ. Φούμη. Αξιόλογο νεοκλασικό διώροφο κτίριο δεσπόζει στην Πλατεία Δικαστηρίων. Χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία των μορφολογικών του στοιχείων, τα οποία διατάσσονται κατακόρυφα (πλαίσια ανοιγμάτων, παραστάδες κλπ.) και οριζόντια (διακοσμητικές ταινίες, γείσο των ανοιγμάτων, γείσο και ακροκέραμα στην επίστεψη του κτιρίου) Ενδιαφέρουσα είναι και η λιτή διαμόρφωση της γωνίας του κτιρίου προς τον τοίχο όπου τοποθετείται ο εξώστης του κτιρίου που στηρίζεται σε μαρμάρινα φουρούσια και ΄χει κάγκελο από ελατό σίδηρο.
19. Το Σπίτι του βουλευτή Γεωργίου Παπαδόπετρου, στην οδό Τζανακάκη 14, ιδιοκτησίας Σήφη και Σταύρου Παπαδόπετρου. Αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του αιώνα είναι κτισμένο από πελεκητή πέτρα με αυστηρή διάταξη των μορφολογικών του στοιχείων, που προδίδει επίδραση από δυτικά πρότυπα. Οι μαρμάρινοι εξώστες έχουν μαρμάρινα φουρούσια και χυτοσιδηρά κάγκελα. Παραστάδες, ταινίες, πλαίσια από ανοίγματα, οδοντωτή ταινία και γείσο στην επίστεψη του κτιρίουσυμπληρώνουν τη διακόσμησή του. Πολύ αξιόλογο είναι και το επιβλητικό θύρωμα με την ξύλινη πόρτα.
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 16-11-2007
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
"Παλάτι"
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Βενιζέλειο Ωδείο
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Θέατρα / Ωδεία
Δεσποτικό
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Κέντρα Διοίκησης
Εκκλησιαστική Διοίκηση
Ελληνικό Προξενείο
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων

Αστικά Κτίρια
Κέντρα Διοίκησης
Ιστορικό Αρχείο
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Κτίσματα Κοινής Ωφελείας
Ιταλικός στρατώνας (στρατόπεδο Τζομπανάκη)
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις
Εγκαταστάσεις Υποδομής / Παραγωγής
Κοινωφελές ταμείο (Αγροτική Τράπεζα)
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Εμπόριο
Αστικά Κτίρια
Κτίριο στις οδούς Νεάρχου 23 και Γιαμπουδάκη 21 (οικία γερουσιαστή Νικ. Μπιστολάκη), ιδ. ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Οικία Ανικήτου Γαρουφαλάκη
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Οικία βουλευτή Γεωργίου Παπαδόπετρου, στην οδό Τζανακάκη 14, ιδιοκτησίας Σήφη και Σταύρου Παπαδόπετρου
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Οικία βουλευτή Κων/νου Φούμη, στην Πλατεία Δικαστηρίων, ιδιοκτησίας Μιχ. Φούμη
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Οικία βουλευτή Χαράλαμπου Πωλογιώργη (Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής Νομού Χανίων)
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Οικία γερουσιαστή Μανούσου Κούνδουρου
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Οικία δικηγόρου και βουλευτή Αντώνη Κατζουράκη, στην οδό Νεάρχου 14, ιδιοκτησίας οικογενείας Κλεάρχου Μαρκαντωνάκη
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Οικία Παν. Μουζουράκη
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Οικία Πέτρου Μαρκαντωνάκη
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Αστικά Κτίρια
Ρολόϊ Δημοτικού κήπου
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων
Χανία
Ωρολόγια
Αστικά Κτίρια
Κτίσματα Κοινής Ωφελείας
Σπίτι Βαλέριου Καλούτση
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων

Αστικά Κτίρια
Σπίτι Ελευθ. Βενιζέλου
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
Χανίων

Αστικά Κτίρια