Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1317/20842/11-6-1985 - ΦΕΚ 409/Β/4-7-1985
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου του εργοστασίου Δασκαλάκη στις Σπέτσες, ιδιοκτησίας Τράπεζας Επαγγελματικής Πίστης.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/1950, το κτιριακό συγκρότημα του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Δασκαλάκη, ιδιοκτησίας Τράπεζας Επαγγελματικής Πίστεως στις Σπέτσες, γιατί είναι σημαντικό κτιριακό συγκρότημα, χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, μοναδικό για το νησί.
Το αρχικό κτίσμα έχει σχήμα Π με τονισμένα τα κάθετα σκέλη, του οποίου η πρόσοψη διαμορφώνεται προς την παραλία.
Η κατασκευή του έγινε από λιθοδομή (τα προκτίσματα που εφάπτονται της πρόσοψης έχουν κατασκευασθεί από οπτοπλινθοδομή) και στεγάζεται με δώμα εκτός από τις δύο ακραίες κεραίες του Π οι οποίες στεγάζονται με κεραμοσκεπή τετράρριχτη ξύλινη στέγη.
Κατακόρυφοι άξονες συμμετρίας χαρακτηρίζουν την όλη σύνθεση. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η σύνθεση και επανάληψη των υψίκορμων ανοιγμάτων που χαρακτηρίζουν όλο το κτίσμα.
Η είσοδος διαμορφώνεται στο κέντρο του κτίσματος και η μορφολόγησή της με την αετωματική απόληξη, τονίζει τον κεντρικό άξονα συμμετρίας. Η διάπλαση των όγκων, η μορφολόγηση των επί μέρους τμημάτων και γενικά η προσαρμογή των αρχιτεκτονικών λύσεων του νεοκλασικισμού σ' ένα κτίριο με ειδική χρήση, είναι παρά πολύ επιτυχημένη. Το κλωστοϋφαντουργείο συνδέθηκε με την ζωή των κατοίκων και την οικονομία του τόπου και προσαρμόστηκε θαυμάσια στο δομημένο περιβάλλον του οικισμού."

ΚΝ 5351/1932
Ν 1469/1950
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 14-04-2008
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Σπέτσες : Εργοστάσιο Κλωστοϋφαντουργίας Δασκαλάκη
ΝΗΣΩΝ
ΣΠΕΤΣΩΝ


Σπέτσαι
Βιοτεχνία / Βιομηχανία