Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/892/21358/6-5-1982 - ΦΕΚ 419/Β/24-6-1982
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός ως έργων τέχνης 4 κτισμάτων στη συνοικίαΑγ. Νικολάου στην Ποθαία Καλύμνου, ιδιοκτησίας Ευδοξίας Γαλανού, Νικολάου Δράκου, Νικολάου Τηλιακού και Μαρίας Κυψελά.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζουμε ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με το Ν 1469/50 τα παρακάτω τέσσερα αρχοντικά στη συνοικία Αγίου Νικολάου στην Ποθαία Καλύμνου, γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ανδιαφέρον:
1) Το αρχοντικό Ευδοξίας Γαλανού με τα τριγωνικά ψευτοαετώματα πάνω από τα ανοίγματα του ορόφου και τις πόρτες του ισογείου στις όψεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της εισόδου στην αυλή του σπιτιού με διακοσμημένο πυλιώνα που καταλήγει επίσης σε τριγωνικό αέτωμα.
2) Το αρχοντικό Νικολάου Δράκου το οποίο αποτελείται από δύο δίδυμα διώροφα διαμερίσματα. Χαρακτηριστικό στοιχείο στη διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου είναι τα ημικυκλικά διακοσμητικά στοιχεία πάνω από τα ανοίγματα του δρόμου, καθώς και η απομίμηση ισόδομης λίθινης τοιχοποιίας στις γωνιές του κτιρίου. Επίσης πολύ αξιόλογη είναι η σιδεριά του μπαλκονιού με λεπτοδουλεμένα διακοσμητικά σχέδια.
3) Το αρχοντικό Νικολάου Τηλιακού, του οποίου η προσπέλαση στον όροφο γίνεται από μία πόρτα στην άκρη της προσόψεως που οδηγεί στο χωλ, απ΄ όπου μια εξωτερική ξύλινη σκάλα ανεβαίνει στον όροφο. Με ιδιαίτερη επιμέλεια κατασκευάστηκαν τα μαρμάρινα μπαλκόνια με ωραιότατα φυτικά ανάγλυφα σχέδια στο κάτω μέρος τους και στα φουρούσια που το βαστάζουν. Επίσης, άξια προσοχής είναι η διαμόρφωση στα ανοίγματα-πόρτες, με περιμετρική κορνίζα με παραστάδες δεξιά - αριστερά και με καμαρωτό φεγγίτη με ωραίες διακοσμημένες σιδεριές.
4) Το αρχοντικό Μαρίας Κυψελά, κτισμένο από τον Εμμανουήλ Ρεΐση, εντυπωσιάζει με την εξωτερική κυκλική σκάλα που είναι κατασκευασμένη με τις μονολιθικές μαρμάρινες βαθμίδες, σφονδύλους, και δίνει μια εξαιρετική χάρη στον τετράγωνο όγκο του κτιρίου".

ΚΝ 5351/1932, άρθρο 52
Ν 1469/1950
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 19-12-2007
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Αρχοντικό στην Πόθια Καλύμνου, ιδ. Ευδοξίας Γαλανού
ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΚΑΛΥΜΝΙΩΝΑρχοντικά
Αστικά Κτίρια
Αρχοντικό στην Πόθια Καλύμνου, ιδ. Μαρίας Κυψελά
ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΚΑΛΥΜΝΙΩΝΑρχοντικά
Αστικά Κτίρια
Αρχοντικό στην Πόθια Καλύμνου, ιδ. Νικολάου Δράκου
ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΚΑΛΥΜΝΙΩΝΑρχοντικά
Αστικά Κτίρια
Αρχοντικό στην Πόθια Καλύμνου, ιδ. Νικολάου Τηλιακού
ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΚΑΛΥΜΝΙΩΝΑρχοντικά
Αστικά Κτίρια