Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3046/51009/14-10-1994 - ΦΕΚ 833/Β/9-11-1994
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός ως ιστορικού τόπου του ιστορικού κέντρου Θεσ/νίκης.
Κείμενο
" Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό τόπο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/1950, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα με τα στοιχεία Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Α, διότι σώζει σημαντικά στοιχεία από την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική της πόλης, μαρτυρίες της έντονης διαχρονικής παρουσίας της επί αιώνες, στο μυχό του Θερμαϊκού Κόλπου.
Συγκεκριμένα η περιοχή ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα) την παλαιά παραλία (α΄ προβλήτα έως Λ. Πύργο), στην οδό Π. Μελά η οποία καταλήγει στο ιερό της Αγ. Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα της οδού Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και οδό Αγ. Σοφία μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικήτηριο (V. ΡΟSΕLΙ 1981) στα βόρεια και στη συνέχεια την οδό Καραολή Δημητρίου (πρώην Διοικητηρίου), την πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου (Τοπ - Χανέ, 15ος αι.) και το λιμάνι.
Η περιοχή αυτή συνιστά ένα χώρο που διασώζει διάσπαρτα μεν αλλά με διαδοχική διάταξη αξιόλογα ιστορικά κτίσματα, πυρήνες και χώρους, μνημεία, συγκροτήματα και ενότητες όλων των εποχών και όλων των ρυθμών, άρρηκτα συνδεδεμένο μεταξύ τους, καθώς και με την ιστορία της πόλης.
Η μορφολογία του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπως αυτή διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα και η αρχιτεκτονική των κτισμάτων που προέρχονται από όλη τη σειρά των ιστορικών γεγονότων που μεσολάβησαν, όπως και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δεδομένων που διαμορφώθηκαν.
Η όψη της πόλης μετασχηματίζεται ριζικά από το β΄ μισό του 19ου αιώνα. Η αύξηση του πληθυσμού της, η άνθιση του εμπορίου και η εγκατάασταση των πρώτων βιομηχανιών, η κατεδάφιση των παραθαλάσσιωνΤειχών και οι γενικές πολεοδομικές ρυθμίσεις δημιούργησαν τις ανάλογες συνθήκες. Επίσης η βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη και η χρήση νέων υλικών στις κατασκευές, είχε επιπτώσεις στην αστική αρχιτεκτονική των μεγάλων μεταπρατικών κέντρων όπως ήταν η Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται :
- Ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής του κέντρου, προς τα ΝΔ, καταλαμβάνουν οι αγορές, από τις οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως "ιστορικοί τόποι". Τα "Λαδάδικα" βόρεια από το λιμάνι - περιοχή του χονδρεμπορίου και παλιάς Αιγυπτιακής αγοράς.
- και οι νεώτερες αγορές τροφίμων και ενδυμάτων "Βλάλη - Βατικιώτη - Μπεζεστενίου". Στην ίδια περιοχή εντάσσεται το Μπεζεστένι (η παλιά κλειστή αγορά της πόλης), το Λουτρό της Αγοράς ΡΑΖΑR ΗΑΜΑΜΙ 16ος αι., τα γνωστά "Λουλουδάδικα", ο ναός του Αγίου Μηνά, που διασώζει τμήμα του από την παλαιοχριστιανική του φάση, η Αγορά Μοδιάνο κλπ.
- Βόρειοανατολικά της προαναφερθείσας πολεοδομικής Ενότητας, διασώζονται τμήματα από το συγκρότημα της ρωμαϊκής αγοράς - εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο - στον οποίο οδηγεί η οδός Αριστοτέλους με τις χαρακτηριστικές στοές, ενώ αμέσως βορειότερα, συναντάμε το ναό του Αγ. Δημητρίου.
Ο άξονας αυτός ξεκινά από τη θάλασσα και καταλήγει στην περιοχή των τειχών και αποτελεί ένα από τους "αρχαιολογικούς περιπάτους" της πόλης. Στον ίδιο χώρο εντάσσονται ο ναός της Παναγίας Χαλκέων (14ος αι.) και τα Λουτρά "Παράδεισος" (ΒΕΥ ΗΑΜΑΜΙ, 15ος αι.).
- Η περιοχή της πλατείας Αγ. Σοφίας αποτελεί ένα άλλο χαρακτηριστικό πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πόλης με το ναό στα ανατολικά και τις νεότερες οικοδομές περιόδου μεσοπολέμου να σηματοδοτούν την περιοχή.
- Τέλος η αντίστοιχη παραλιακή ζώνη από το Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι με το κτίριο του Τελωνείου (αρχιτεκτονική Ελί Μοδιάνο) γνωστή ως "παλιά παραλία" αποτελεί μία παραδοσιακή ζώνη αναψυχής και περιπάτου διατηρώντας μνήμες και μαρτυρίες από παλαιότερες λειτουργίες και δραστηριότητες ".

ΚΝ 5351/1932, άρθρο 52
Ν 1469/1950
Ν 2039/1992
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 09-09-2008
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη
Ιστορικοί Τόποι