Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/65306/1775/26-11-1980 - ΦΕΚ 1273/Β/13-12-1980
Τίτλος ΦΕΚ Περί συμπληρωματικής κηρύξεως ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου της Ι. Μ. Αγνούντος με ζώνη προστασίας 300 μ. γύρω της, στην Κοινότητα Ν. Επιδαύρου του Νομού Αργολίδος.
Κείμενο
''... αποφασίζουμε:
Τη συμπληρωματική κήρυξη ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου της Ι. Μ. Αγνούντος με ζώνη προστασίας 300 μ. γύρω από αυτήν. Η Μονή, που βρίσκεται στην Κοινότητα Ν. Επιδαύρου της επαρχίας Ναυπλίας του Νομού Αργολίδος, παρουσιάζει ως προς το γενικό της σχέδιο τη συνηθισμένη στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια διάταξη. Διώροφο δηλ. συγκρότημα κελιών περικλείνει ορθογώνιο χώρο στη μεση του οποίου υψώνεται ελεύθερα το καθολικό.
Τα εξωτερικά τείχη ενισχύονται με κυλινδρικούς πυργίσκους οι οποίοι φέρουν πολεμίστρες. Η είσοδος της μονής βρίσκεται στο μέσον της δυτικής πλευράς του περιβόλου και καλύπτεται με μεγάλο επιμήκη κυλινδρικό θόλο, το διαβατικό.
Το καθολικό στην κάτοψη έχει σχήμα ορθογώνιο (εκ διαστ. 6, 23 Χ 13,19 μ.) και ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με τρούλο. Ο χρόνος αγιογράφησης αναφέρεται σε επιγραφή κάτω από το παράθυρο της νότιας πλευράς του ναού και είναι το έτος 1759."

KN 5351/1932
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 24-01-2008
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Ι. Μονή Αγνούντος στη Νέα Επίδαυρο
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
Πυργιωτίκων

Μοναστηριακά Συγκροτήματα
Θρησκευτικοί Χώροι