Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/20288/576/6-5-2000 - ΦΕΚ 647/Β/22-5-2000
Τίτλος ΦΕΚ Κήρυξη της ενετικής βίλλας των Glodio στον οικισμό Πίκρι, της κοινότητας Αμνάτου, επαρχίας Μυλοποτάμου, Ρεθύμνης ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζουμε την ενετική βίλα των Glodio, ιδιοκτησίας Εμμανουήλ Καλαϊτζάκη, Αναστασίου Κουτρούλη, κληρονόμων Κων/νου Στεφανάκη κληρονόμων Κούπη, στον οικισμό Πίκρι, της κοινότητας Αμνάτου, επαρχίας Μυλοποτάμου, Ρεθύμνης ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ορίζουμε περιβάλλοντα χώρο 30 μ. γύρω από το μνημείο.
Η Βίλλα GLODIO κτίσθηκε σύμφωνα με επιγραφή που φέρει στην πύλη το 1610. Το κτήριο έχει υποστεί επεμβάσεις στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά διασώζεται στην αρχική του μορφή ο βόρειος περίβολος με την κύρια πύλη καθώς και το βορειοανατολικό του τμήμα.
Η πύλη εισόδου είναι χτισμένη με το σύστημα της «αγροτικής λιθοδομής». Στην αετωματική της απόληξη φέρει ανάγλυφο το οικόσημο των Glodio καθώς και την επιγραφή: PROTEGAT NOS GEORGIUS GLODIUS JURIS U D MDCX PATEAT BONIS.
Στο ανατολικό τμήμα της βίλλας διαμορφώνεται με ένα μεγάλο θολωτό πέρασμα - διαβατικό κατασκευασμένο με ισόδομη τοιχοποιία. Από το δυτικό του τμήμα τρεις πόρτες οδηγούν στα δωμάτια του ισογείου απ? όπου λίθινη κλίμακα οδηγεί στον όροφο πάνω από τη στοά.
Στον ανατολικό τοίχο της στοάς άλλη πόρτα οδηγεί εξωτερικά της βίλλας.
Σημαντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτηρίου αποτελούν η «scarpa» και το «condone» που το περιβάλλουν, τα κυκλικά φωτιστικά ανοίγματα της στοάς, τα παράθυρα του ορόφου που είναι κτισμένα είτε με την «opera της fica» είτε με απλά πελέκια καθώς και οι «δεματαρές» της στοάς."

ΚΝ 5351/1932
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 25-09-2007
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Ενετική Βίλλα των GLΟDΙΟ στο Πίκρι Αμνάτου
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΑΡΚΑΔΙΟΥ
Αμνάτου
Πίκρης
Αστικά Κτίρια