Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2200/35000/7-8-1985 - ΦΕΚ 584/Β/30-9-1985
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου του παλαιού ελαιοτριβείου στη Μάρπησα Πάρου, ιδιοκτησίας Γεωργίου Καπάρου.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με το Ν 1469/1950 το παλαιό ελαιοτριβείο στον οικισμό Μάρπησσα της Πάρου, ιδιοκτησίας Γεωργίου Καπάρου, γιατί είναι χαρακτηριστικό απλό βιομηχανικό κτίσμα που ακολουθεί την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική παράδοση.
Κτίστηκε το 1860 και λειτούργησε επί ένα ολόκληρο και πλέον αιώνα, μέχρι το 1964. Έχει λιτή μορφολογία και ορθογώνια κάτοψη.
Αποτελείται από ένα χώρο ενιαίο που στο εσωτερικό διαμορφώνεται το χαρακτηριστικό τόξο-καμάρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατασκευή του δώματος σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική του νησιού, δηλαδή με ξύλινα δοκάρια (Φίδες) που καλύπτονται με καλάμια και στη συνέχεια με στρώματα από φύκια και χώμα. Ιδιαίτερα αξιόλογος είναι και ολόκληρος ο εσωτερικός εξοπλισμός (μηχανήματα και κινητά αντικείμενα) του ελαιοτριβείου, που αποτελεί τεκμήριο της οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας του τόπου και σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή των κατοίκων του οικισμού."

ΚΝ 5351/1932
Ν 1469/1950
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 20-05-2008
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Κτίριο παλαιού ελαιοτριβείου στη Μάρπησσα (Τσηπίδος), ιδ. Ουρανίας Εικοσιπεντάρχου (πρώην Γ. Καπάρου). Αποχαρακτηρισμός
ΠΑΡΟΥ
ΠΑΡΟΥ


Μάρπησσα
Αγροτική Οικονομία
Βιοτεχνία / Βιομηχανία