Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1178/16673/24-6-1986 - ΦΕΚ 585/Β/17-9-1986
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός ως έργου τέχνης του αρχοντικού Τριανταφύλλου, σημερινής ιδιοκτησίας Λαυρέντη Αγορίτση, στη Δράκεια Πηλίου.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50, το αρχοντικό Τριανταφύλλου στη Δράκεια Πηλίου, σημερινής ιδιοκτησίας Λαυρέντη Αγορίτση, διότι είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά δείγματα Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.
Πρόκειται για τριώροφο πυργόσπιτο με ελάχιστα μικρά σιδερόφρακτα παράθυρα στο ισόγειο που πληθαίνουν σταδιακά στους ορόφους. Έχει κάτοψη σε σχήμα Γ, ο δε τρίτος όροφος στη νότια και τη δυτική πλευρά προβάλλει τμηματικά, δημιουργώντας τα κλασσικά σαχνισιά τα οποία στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια και αντηρίδες και είναι διάτρητα από παράθυρα και φεγγίτες. Η είσοδος είναι στη νότια πλευρά και οδηγεί στη μεγάλη σάλα δίπλα από την οποία είναι ένα χειμερινό δωμάτιο και το κλιμακοστάσιο. Στον πρώτο όροφο ήταν η χειμερινή διαμονή της οικογένειας και εκεί υπάρχουν τζάκια και βοηθητικοί χώροι. Στον δεύτερο όροφο, όπου ήταν η καλοκαιρινή διαμονή υπάρχει η μεγάλη σάλα ("δοξάτο") πλούσια διακοσμημένη με τοιχογραφίες (από τις οποίες σήμερα σώζονται λίγες μόνο), και πίσω από αυτήν ο καλός οντάς ο οποίος ήταν επίσης διακοσμημένος με τοιχογραφίες που δε σώζονται πια. Αξιόλογη είναι η ξυλογλυπτική επιζωγραφισμένη οροφή του καλού οντά. Στο τοξωτό υπέρθυρο της αυλόπορτας υπάρχει λιθανάγλυφη επιγραφή με τη χρονολογία "1839 Φεβρουαρίου 19" που πιθανόν να είναι η χρονολογία κατασκευής του κτιρίου".

ΚΝ 5351/1932, άρθρο 52
N 1469/1950.
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 15-02-2008
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Δράκεια Πηλίου: Αρχοντικό Τριανταφύλλου
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΒΟΛΟΥ
ΑΓΡΙΑΣ
Δρακείας
Δράκεια
Αρχοντικά
Αστικά Κτίρια