Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1732/27619/18-6-1985 - ΦΕΚ 429/Β/10-7-1985
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός ως έργου τέχνης του αρχοντικού "Στεργίου", ιδιοκτησίας Γεωργίου Σορτίκου στη Δράκεια Πηλίου.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/1950, το αρχοντικό "Στεργίου" ιδιοκτησίας Γεωργίου Σόρτικου στη Δράκεια Πηλίου, γιατί αποτελεί ένα από τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Είναι διώροφο με ελάχιστα μικρά ανοίγματα στο ισόγειο και με τον όροφο να προβάλλει τμηματικά, δημιουργώντας τα κλασσικά σαχνισιά που είναι διάτρητα από ανοίγματα. Έχει σχεδόν τετράγωνη κάτοψη και διαιρείται στα δύο από το μεσότοιχο που διατρέχει όλο το ύψος του αρχοντικού. Η είσοδος βρίσκεται στη νότια όψη και οδηγεί στο μεγάλο πλακόστρωτο χώρο της υποδοχής με τη σκάλα για τον όροφο δεξιά και το "χειμωνιάτικο" αριστερά.
Ανεβαίνοντας κανείς τη σκάλα φτάνει στη σάλα του πάνω ορόφου "δοξάτο" με την "κρεβάτα" στην πλευρά του δυτικού σαχνισιού και το "μιντέρι" στην μεσημβρινή πλευρά, κάτω από τα μεσαία παράθυρα. Το ανατολικό σαχνισί είναι ξέχωρο σε ψηλότερο επίπεδο από το "δοξάτο" και έχει ένα παράθυρο στο νοτιά με ένα φεγγίτη ψηλά. Το πίσω μέρος του πάνω ορόφου έχει δύο δωμάτια ένα καλοκαιρινό με ένα παράθυρο στο βοριά και ένα χειμωνιάτικο με δύο παράθυρα στη δύση, το μεγάλο τζάκι στη μέση των παραθύρων και τα μιντέρια δεξιά και αριστερά. Μεταξύ των δωματίων υπάρχει ένας παράγωνος διάδρομος που οδηγεί από το δοξάτο στην πίσω βορεινή είσοδο.
Το κτίσμα με την στέρεα δομή του, την λιτότητα του όγκου του , την ισορροπία και την κομψότητα που το διέπουν έχει όλα τα στοιχεία τυ έργου τέχνης."

ΚΝ 5351/1932
Ν 1469/1950
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 21-04-2008
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Αρχοντικό "Στεργίου"
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΒΟΛΟΥ
ΑΓΡΙΑΣ
Δρακείας

Αρχοντικά
Αστικά Κτίρια