Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/ΚΗΡ/40615/1259/5-9-2000 - ΦΕΚ 1248/Β/13-10-2000
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός οικίας Γκρίτζαλη, οικ. Άνω Ψαριού, δημοτικού διαμερίσματος Ψαρίου, Δήμου Δωρίου, επ. Τριφυλίας, Ν. Μεσσηνίας, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζουμε την οικία Γκρίτζαλη στον οικισμό Άνω Ψάρι, δημοτικού διαμερίσματος Ψαρίου, Δήμου Δωρίου, επ. Τριφυλίας, Ν. Μεσσηνίας, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Πρόκειται για ερειπωμένο κτίσμα, του οποίου οι τοίχοι σώζονται σε μέγιστο ύψος δύο μέτρων περίπου στην ανατολική πλευρά. Στις υπόλοιπες όψεις τα σωζόμενα τοιχία δεν ξεπερνούν το 1,5 μέτρα. Από τα στοιχεία που έχουν διατηρηθεί συνάγεται ότι πρόκειται για τυπικό λαϊκό σπίτι, ορθογωνικής κάτοψης, με τοξωτό παράθυρο στην ανατολική στενή όψη του -το μοναδικό άνοιγμα που σώζεται σήμερα - και ορθογωνικό άνοιγμα πολεμότρυπας στη βόρεια μακρά πλευρά του.
Η ανέγερση του κτίσματος ανάγεται στα τέλη της Τουρκοκρατίας και ήταν ενταγμένο στο οχυρωμένο με μάντρα από ξερολιθιά της οποία σώζονται ελάχιστα κατάλοιπα - συγκρότημα των Γκριτζαλαίων του οικισμού του Άνω Ψαριού και αποτελούσε την κατοικία του αγωνιστή του 1821 Γιαννάκη Γκρίτζαλη."

ΚΝ 5351/1932, άρθρο 52
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις Διόρθωση Σφαλμάτων: ΦΕΚ 203/Β/2-3-2001. Οι διορθώσεις έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο κήρυξης.
Τελευταία Ενημέρωση 27-09-2007
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Οικία Γκρίτζαλη στο Άνω Ψάρι
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΟΙΧΑΛΙΑΣ
ΔΩΡΙΟΥ
Ψαρίου
Ψάριον
Αστικά Κτίρια