Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/5539/68/18-2-1994 - ΦΕΚ 183/Β/18-3-1994
Τίτλος ΦΕΚ Χαρακτηρισμός του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Ευαγγελισμού Ελασσώνος του Νομού Τρικάλων ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζεται ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου της Κοινότητας Ευαγγελισμού Ελασσώνας ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας 300 μέτρων. Πρόκειται για ναό ευρισκόμενο εκτός του χωρίου προς τα δυτικά που ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής. Η περιοχή γύρω από το ναό είναι διάσπαρτη από κεραμεική και το έτος 1992 βρέθηκε τμήμα αρχαίου αγάλματος που σήμερα φυλάσσεται στην Συλλογή Ελασσώνος.
Από τον αρχικό ναό σώζεται μόνον το Ιερό που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον με κτητορική επιγραφή του έτους τ.κ.θ.(1521 μ.Χ.) και είναι δυνατό να αντιστοιχεί στην ανέγερση του ναού ή στην τοιχογράφηση. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος σώζεται μόνο στον χώρο του Ιερού Βήματος και εικονίζει ολόσωμους αγίους, το όραμα του Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τον Μελισμό στην κόγχη του Ιερού με την παράσταση της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και την Ανάληψη. Η διατήρηση των τοιχογραφιών είναι τέλεια."

ΚΝ 5351/1932
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 03-07-2008
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Ι. Ναός Αγίου Αθανασίου στον Ευαγγελισμό
ΛΑΡΙΣΑΣ
ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Ευαγγελισμού Ελασσόνος
Ευαγγελισμός
Ιεροί Ναοί Χριστιανικοί
Θρησκευτικοί Χώροι