Νέα Αναζήτηση | Συμβουλές Αναζήτησης | Πληροφορίες | www.culture.gr
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης - Αριθμός ΦΕΚ ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/ΚΗΡ/49447/1684/7-11-1997 - ΦΕΚ 1094/Β/10-12-1997
Τίτλος ΦΕΚ Κήρυξη του καθολικού και των κτισμάτων της Ι. Μ. Καράβελη ή Στριτιτσίου, οικ. Πετροβούνι ή Γούρνιτσα της Κοινότητας Καρδαμύλης της επ. Καλαμάτας, Ν. Μεσσηνίας, ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων.
Κείμενο
" Χαρακτηρίζουμε το καθολικό και τα κτίσματα της Ιεράς Μονής Καράβελη ή Στριτιτσίου, που βρίσκεται στην περιοχή και εκτός ορίων του οικισμού Πετροβούνι ή Γούρνιτσα της κοιν. Καρδαμύλης της επ. Καλαμάτας του Ν. Μεσσηνίας, ως ιστορικά, διατηρητέα και ορίζουμε ζώνη προστασίας 100μ. περιμετρικά του περιβόλου και των κτισμάτων της Μονής.
Πρόκειται για μια μονόκλιτη και καμαροσκέπαστη βασιλική με τρούλο, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία είναι κτισμένη κατά το ισόδομο σύστημα με λαξευτούς πωρόλιθους πλην του κατωτέρου τμήματος των τοίχων, που είναι χτισμένο με αργολιθοδομή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλούσια διακόσμηση του τρούλλου (τυφλά τοξύλια και λιθανάγλυφα όπως πτερωτές κεφαλές και γεωμετρικά μοτίβα). Στη νότια όψη του ναού διακρίνεται επιγραφή με τη χρονολογία 1808.
Όλο το συγκρότημα έχει έντονο τον οχυρωματικό χαρακτήρα (οχυρωματικός περίβολος, γωνιακή πολεμίστρα, διώροφο κτίσμα μεγάλων διαστάσεων με τετρακλινή κεραμοσκεπή στέγη στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος κα.).
Το σύνολο των κτισμάτων της Μονής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και διασώζεται μέχρι σήμερα, φαίνεται πως είναι προϊόν οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των μεταβυζαντινών χρόνων ".

Κ.Ν. 5351/ 1932.
Χάρτες - Πατήστε πάνω στις μικρογραφίες, για να εμφανιστούν οι χάρτες
Παρατηρήσεις
Τελευταία Ενημέρωση 15-10-2008
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία που αντιστοιχούν στο ΦΕΚ
Ονομασία Περ Ενότητα Δήμος Δημ Ενότητα Κοινότητα Οικισμός Είδος Μνημείου
Ι. Μ. Καράβελη ή Στριτιτσίου
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
ΛΕΥΚΤΡΟΥ
Καρδαμύλης
Πετροβούνιον
Μοναστηριακά Συγκροτήματα
Θρησκευτικοί Χώροι